Reizen/Hobby

 

Titel: Zoektocht in Hartstocht Deel II     Aantal woorden: 73.000     Auteur: Arno Wubben     Datum:  01-08-2022     Code:  0537022

Synopsis

In Zoektocht in Hartstocht beschrijft Arno Wubben zijn reizen naar musea wereldwijd in een poging alle Rembrandtschilderijen te zien. Vol humor en cynisme volgen we hem in de nimmer vlekkeloze reis. Verrassende ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen in waar gebeurde korte verhalen. Zijn passie trekt u mee over meerdere continenten waarbij de spanning ongemerkt oploopt bij zowel schrijver als lezer. Enige kunsthistorie wordt u niet onthouden maar de werkelijke essentie volgt in het emotionele hoogtepunt: de aanblik van schoonheid. Met verve vertaalt hij zijn gevoel in begrijpelijke woorden en geeft u het gevoel alsof u daar naast hem staat. Toegankelijke verhalen waar de lach en de traan dichtbij elkaar liggen.

Arno Wubben (1967) combineerde de internationale reizen voor zijn werk in logistiek vaak met een bezoek aan de lokale musea. Zijn groeiende fascinatie voor de schilderijen van Rembrandt vormden de basis van een wereldwijde zoektocht die tot de dag van vandaag voortduurt. Met zijn laagdrempelige stijl aangevuld met een droge, ironische humor brengt hij de verre oorden en kunstwerken op toegankelijke wijze voor iedereen dichtbij. Zelf noemt hij het een onwerkelijke ervaring die werkelijkheid is geworden.

Stijlvoorbeeld

In april 2017 breng ik een bezoek aan Basel. Het is een reis die bij sommige mensen gefronste wenkbrauwen oproept. Hoewel de meeste vrienden, kennissen en collega’s ondertussen op de hoogte zijn van mijn langdurige zoektocht langs musea wereldwijd, wordt mijn hartstochtelijke toewijding soms gezien als een doorgedraaide bezetenheid. Wanneer je de inspanning afzet tegen de ontspanning kan die conclusie op eerste gezicht worden gerechtvaardigd. Mijn verplaatsing van Amsterdam naar Basel begon met een wandeling, ging over op een treinreis, nam toen een vliegreis, gebruikte een busrit en pakte een aansluitende tram in een totaal van ongeveer acht uur. Deze werkdag valt inderdaad grotesk uit tegen de paar minuten bezichtigingstijd die ik de volgende dag doorbracht voor het schilderij. En dan heb ik u nog niet durven vertellen dat het kunstwerk niet groter is dan de gemiddelde tablet.

Naast een vergrote fantasieklier ben ik ook gezegend met een innerlijke overtuigingskracht die dit soort futiliteiten razendsnel omzet in gegronde redenen om de reis juist wél te ondernemen. Allereerst schuif ik het kleine schilderij eenvoudig terzijde en plaats de stad zelf bovenaan op de motivatielijst. Die betoogtrant wordt moeiteloos gehandhaafd: Basel heeft een prachtige middeleeuwse binnenstad die gescheiden wordt door de brede Rijn waarlangs het heerlijk toeven is. De Zwitsers zijn vriendelijk en hoffelijk, spreken vrijwel allen vloeiend Duits, Frans en Engels en de combinatie van hoogwaardige bouwwerken in een onberispelijk schone stad voeren allen een grote aantrekkingskracht uit op toeristen. Vervolgens is de aanwezigheid van eveneens hoogwaardige musea een verdere plus die toevallig binnen mijn interessegebied valt. Mijn relatief langdurige reistijd was derhalve snel gerechtvaardigd en zonder wroeging over de financiële aanslag op mijn portemonnee als gevolg van dit ene museumbezoek, had ik mijn trip al geboekt voordat mijn pleidooi zijn conclusie had bereikt.

De stad Basel is werkelijk uniek en dat begint al bij aankomst op het vliegveld genaamd EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg. Ongetwijfeld de benaming van een broederlijk compromis tussen de Zwitsers, de Fransen en de ondernemers die het vliegveld uitbaten.